ТОПЛИНЕН КАЛКУЛАТОР

Можете да използвате този калкулатор на топлинните загуби, за да оцените мощността на радиатора, необходима за поддържане на комфортна температура в стаята.

За да изчислим топлинните загуби, трябва да сумираме топлинните загуби през всички повърхности на помещението и да вземем предвид различните характеристики на материалите, използвани в конструкцията. Общата загуба на топлина е сума от загубите през стените, пода и тавана.

За да използвате калкулатора на топлинните загуби и да намерите мощността на радиатора е необходимо да посочите размерите на стаята, да посочите на кой етаж е и каква изолация имат стените. Ако не сте сигурни кой тип изолация да изберете, изберете по-лошата изолация. По-безопасно е да си песимист.
Накрая трябва да посочите и колко външни стени има. В разширения режим можете също да включите броя на прозорците и вратите.

С тази информация можем да изчислим топлинните загуби (във ватове, разделени на температурната разлика).

Последният параметър от необходимата информация е разликата в температурите между вътрешна (вътрешна температура) и външна (температура на околната среда). Вътрешната температура зависи от вашия комфорт. Температурата на околната среда трябва да бъде минималната температура във вашия регион – за България обикновено е -15 °C.

Посредством топлинните загуби, можем да оценим мощността на радиатора във ватове.

След това можете да изберете радиатора с най-близка мощност от падащото меню „Топлинна мощност“.